Tortilla klasyczna



* 0,5 kg obranych ziemniaków
* 1-2 średnie cebule
* 4-5 jaj
* 2 ząbki czosnku
* oliwa
* sól


Obrać ziemniaki, pokroić w cienkie plastry. Cebulę pokroić w piórka.
Rozgrzać w głębokiej patelni oliwę (całkiem sporo, tak na 3 mm), wrzucić lekko zgniecione ząbki czosnku, ziemniaki i cebulę, posypać solą, smażyć na delikatny złoty kolor na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, tak żeby ziemniaki nie miały skórki tylko były jakby ugotowane w oliwie. Wyjąć na jakiś talerz odsączając z tłuszczu, czosnek usunąć.
W głębokim naczyniu ubić lekko jajka i posolić.
Dodać do jaj ziemniaki z cebulą i dokładnie wymieszać.
Rozgrzać ponownie patelnię dodać 2 łyżki oliwy, jak tłuszcz dobrze się rozgrzeje wlewamy masę jajeczną na patelnię, smażyć na jak najmniejszym ogniu około 10 minut. Od czasu do czasu poruszać patelnią tak aby tortilla się do niej nie przykleiła.
Gdy już troszkę się zetnie przewrócić na drugą stronę, można przy pomocy jakiegoś dużego talerza.Jeżeli patelnia zrobiła się sucha, dodajemy łyżkę oliwy, rozgrzewamy ją i przekładamy tortillę na druga stronę. Smażymy na małym ogniu około 3 minut, co jakiś czas poruszając patelnią. Jak ktoś lubi przyrumienioną to musi poczekać troszkę dłużej.
Gdy gotowa przekładamy na talerz, tak by się nie połamała, kroimy jak ciasto i zajadamy.
Można podawać na zimno, można pokroić w małe trójkąty poprzekłuwać wykałaczkami i serwować na imprezach, jako przekąskę, np do piwa, tak jak zwykle jada się to w Hiszpanii.

Brak komentarzy: