Gołąbki


*5-6 dużych, obgotowanych liści kapusty włoskiej z usuniętymi najgrubszymi częściami "nerwu" głąba
*100g ryżu
*50g zielonej soczewicy
*50g granulatu sojowego
*2 cebule
*3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
*300ml przecieru pomidorowego
*5 ząbków czosnku
*1 łyżeczka papryki słodkiej
*1/2 łyżeczki papryki ostrej
*1 łyżka majeranku
*3 liście laurowe
*4 łyżeczki wegetariańskiej przyprawy typu wegeta
*po 4 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego
*łyżka posiekanego koperku
*oliwa
*sos sojowy
*sól i pieprz

Ryż i soczewicę ugotować jak w przepisie na opakowaniu w osolonej wodzie. Granulat sojowy zalać 1 litrem wrzątku, dodać 2 listki laurowe, przyprawę typu wegeta, paprykę ostrą i słodką oraz 4 wyciśnięte ząbki czosnku i majeranek. Gotować 15-20 minut. Po tym czasie odcedzić usunąć liście laurowe, odcisnąć i przełożyć do innego naczynia. Ugotowany ryż i soczewice połączyć w misce. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, dodać pokrojona w kostkę cebulę i smażyć 5 minut. Następnie dodać na patelnię granulat i wszystko razem smażyć często mieszając 10 minut. Po tym czasie połączyć zawartość patelni z ryżem i soczewicą. Do farszu dodać koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz do smaku (farsz powinien być dość dobrze słony) i dokładnie wymieszać. Farsz nakładać na liście kapusty po około 2 pełne łyżki i zwijać jak gołąbki.
Spód garnka wyłożyć 1-2 liśćmi kapusty i układać ciasno gołąbki. Do miseczki przelać przecier pomidorowy dodać sól, pieprz, wyciśnięty ząbek czosnku, liść laurowy oraz ziarenka pieprzu i ziela angielskiego i wymieszać. Sosem polać gołąbki, przykryć garnek i dusić na wolnym ogniu około 40 minut. Ugotowane gołąbki przełożyć na talerz, polać sosem pomidorowym, skropić sosem sojowymi i posypać koperkiem. Dobrze smakują zarówno same jak i podane z ziemniakami lub chlebem.

Brak komentarzy: