*1 puszka czerwonej fasoli
*1 zielona papryka
*1 duża czerwona cebula
*1 marynowana papryczka chilli (można więcej w zależności od pożądanego stopnia ostrości)
*3 ząbki czosnku
*20 szt. zielonych oliwek
*250g pieczarek
*250ml przecieru pomidorowego
*2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
*2 łyżki utartego cheddara + garść do posypania
*1 łyżeczka papryki słodkiej
*1 łyżka kolendry świeżej
*1 łyżka oliwy
*sól do smaku
* 2 łyżki kukurydza z puszki
** Kwaśna śmietana lub guacamole do podania.
** Siekaną pietruszka do posypania na koniec
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę, zmniejszamy płomień i wrzucamy cebulę pokrojoną w grubą kostkę. Po 3 minutach dodajemy posiekany czosnek i papryczkę chili, garnek przykrywamy i dusimy około 10 minut od czasu do czasu mieszając.
Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, pieczarki pokrojone w plastry i oliwki przekrojone wzdłuż na połówki. Całość odrobinę solimy, dusimy pod przykryciem. Po 5 minutach dodajemy przecier i koncentrat pomidorowy, paprykę w proszku.
Po kolejnych 5 minutach dodajemy fasolę i dosalamy potrawę, utarty ser, kolendrę i kukurydzę i dokładnie mieszamy - wyłączamy kuchenkę. Tak przygotowany farsz rozkładamy na środku każdego naleśnika (po około 3-4 łyżki), boki zwijamy do środka tak aby powstał rulon, układamy ciasno w formie do pieczenia posmarowanej tłuszczem, posypujemy wierzch utartym serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni około 10 minut na środkowej półce. Naleśniki najlepiej piec w jednej formie np. 2 sztuki na porcje i podawać w tym samym naczyniu, gdyż trudno je z niego później wyjąć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz