- Łyżka drożdży
- 55 g cukru
- 4 łyżki ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 łyżki ciepłego mleka
- 4 łyżki miękkiego masła (+ do smarowania)
- 2 jajka
- 400 g mąki (+ do posypania)
- 4 jabłka
- garść rodzynek
- łyżeczka cynamonu
- łyżka soku z pomarańczy
Drożdże i cukier włożyć do miski miksera. Dodać wodę i wymieszać. Przykryć ścierką i i odstawić na 5-7 minut.
Wsypać
sól, mleko, masło oraz wbić jajko i dobrze wymieszać. Dodawać mąkę na
wolnych obrotach miksera aż ciasto zrobi się gładkie i elastyczne.
Wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i wyrabiać 2,3 minuty w razie
konieczności dodawać mąkę.
Nasmarować dużą
miskę olejem, włożyć ciasto i dokładnie obtoczyć. Przykryć ściereczką i
odstawić na półtorej-dwie godziny do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy farsz: obieramy jabłka i kroimy w centymetrowe kawałki wrzucamy do rondelka, dolewamy sok z pomarańczy i dusimy aż jabłka zmiękną. Zalewamy wrzątkiem rodzynki, odcedzamy i dodajemy do jabłek. Odstawiamy do ostygnięcia.
Delikatnie zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 38x25cm. Przekładamy
na natłuszczoną blachę do pieczenia.
Nadzienie
nałożyć na środku prostokąta. Zrobić 8-10 ukośnych nacięć 2cm od
nadzienia do brzegów ciasta. Na zmianę składać paski ciasta z obu stron.
Przykryć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Posmarować struclę jajkiem. Piec przez 30 minut w temperaturze 190 stopni do uzyskania ładnie brązowego odcienia.
Upieczoną struclę można posmarować lukrem: Do
rondelka wsypać cukier puder(200g), sok z pomarańczy (jednej świeżej) i gotować przez 15 minut
ciągle mieszając. Polać jeszcze ciepłą masę na plecionkę i poczekać aż
zastygnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz