Falafel

* słoik ciecierzycy
* 1/2 drobno posiekanej cebuli (najlepiej słodkiej)
* 1 łyżka posiekanej pietruszki
* 1 łyżka posiekanej kolendry
* 1 łyżeczka ostrej papryki
* 3 ząbki czosnku
* 2-4 łyżki mąki
* łyżeczka mieszanki przypraw np. garam masala (powinien w niej być kumin, kolendra, etc)
* sól
* olej do smażenia (głębokiego)



Wszystkie składniki mieszamy i delikatnie miksujemy, by nie powstało puree, tylko dalej były wyczuwalne poszczególne elementy potrawy.

Rozgrzewamy olej. Dwoma łyżeczkami formujemy odpowiednią formę falafela i wrzucamy do dobrze rozgrzanego oleju. Smażymy po 2-3 minuty z każdej strony (aż się zrobi pięknie brązowy).

Najlepiej smakuje z dodatkiem hummusu oraz harisy w placku durum, sałatą, cebulą oraz pomidorem :)

Brak komentarzy: