Sos pomidorowy (tomate frito) - Thermomix
* kilogram pomidorów startych na tarce bez skórki
* ok. 50g oliwy z oliwek (można dodać mniej)
* 2 ząbki czosnku
* 100g cebuli (może być czerwona)
* łyżeczka cukru
* sól, pieprz
* bazylia oregano (opcjonalnie)
Do naczynia wlewamy oliwę. Ustawiamy temperaturę Varoma i podgrzewamy ją przez 3 minuty na poz. 1
Dorzucamy cebulę. Mielimy ją na pozycji 5 przez około 10 sekund, w razie potrzeby zdejmując ją ze ścianek kopystką. Ustawiamy temperaturę Varoma na 7 minut i dusimy na pozycji między 3 i 4.
Zdejmujemy ze ścianek cebulę, dodajemy pomidory. Zatykamy otwór sitkiem, ustawiamy temperaturę varoma i dusimy przez 30 minut na obr.1. Jeżeli chcemy, żeby sos był bardzo gęsty, dusimy o 5-10 minut dłużej.
Jeżeli używamy oregano i bazylii, dodajemy je pod koniec duszenia.
Pomidory spokojnie można zawekować bądź zamrozić.
Nadaje się na tosty, jako sos do pizzy, dodatek do obiadu lub sos do innych warzyw.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz