* 500g drylowanych czereśni
* 3 jaja
* 150g cukru
* 125g mąki
* łyżka masła (rozpuszczonego)
* 300ml mleka
Czereśnie obtoczyć w maśle i cukrze, odłożyć na talerzyk.
Jaja, cukier, mąkę i mleko mieszamy.
Blachę smarujemy masłem, wlewamy masę (powinna wyjść mocno rzadka), rozkładamy czereśnie.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180ºC na 40 minut (nie za wysoko, bo się spali).
WERSJA JABŁKOWA:
Ciasto:
* 3 kubki jogurtu (3x 125g)
* 1 kubek od jogurtu cukru trzcinowego (16 łyżeczek / 120g)
(** pół kubka jak są bardzo słodkie owoce) (8 łyżeczek / 60g)
* 1 kubek od jogurtu mąki
* 1 jabłko
* masło do posmarowania brytfanki
Góra:
* 2 jabłka
* 2 łyżki marmolady (najlepiej brzoskwiniowej)
* sok z połowy cytryny
Składniki ciasta miksujemy, wylewamy na posmarowaną masłem i posypaną mąką brytfankę. Jabłka kroimy w plastry, i układamy na cieście (jak na szarlotce rajskiej)
Wkładamy do pieca na 200ºC i pieczemy ok. 30 min.
Sok z cytryny mieszamy z marmoladą, smarujemy tym jabłka. Można jeść na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz