Czereśniowy Clafuties (ew. jabłkowy)

 

* 500g drylowanych czereśni

* 3 jaja

* 150g cukru

* 125g mąki

* łyżka masła (rozpuszczonego)

* 300ml mleka


Czereśnie obtoczyć w maśle i cukrze, odłożyć na talerzyk. 

Jaja, cukier, mąkę i mleko mieszamy.

Blachę smarujemy masłem, wlewamy masę (powinna wyjść mocno rzadka), rozkładamy czereśnie. 

Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180ºC na 40 minut (nie za wysoko, bo się spali). 


WERSJA JABŁKOWA:

Ciasto:

* 3 kubki jogurtu (3x 125g)
* 1 kubek od jogurtu cukru trzcinowego (16 łyżeczek / 120g)
(** pół kubka jak są bardzo słodkie owoce) (8 łyżeczek / 60g)

* 1 kubek od jogurtu mąki
* 1 jabłko
* masło do posmarowania brytfanki

Góra:
* 2 jabłka
* 2 łyżki marmolady (najlepiej brzoskwiniowej)
* sok z połowy cytryny

Składniki ciasta miksujemy, wylewamy na posmarowaną masłem i posypaną mąką brytfankę. Jabłka kroimy w plastry, i układamy na cieście (jak na szarlotce rajskiej)

Wkładamy do pieca na 200ºC i pieczemy ok. 30 min. 

Sok z cytryny mieszamy z marmoladą, smarujemy tym jabłka. Można jeść na ciepło. 


Brak komentarzy: