- 100 g ryżu
- 100g jogurtu naturalnego
- łyżeczka cukru waniliowego
- 250-400 g truskawek bądź malin
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Gotujemy ryż w osolonej wodzie.
Jogurt mieszamy z cukrem, sokiem z cytryny i owocami (parę sztuk zostawiamy w całości). Lekko miksujemy, mieszamy z ryżem. Na górę kładziemy zostawione truskawki.
WERSJA THERMOMIX:
1000g wody
1/2 łyżeczki soli
100 g ryżu
100 g jogurtu (może być waniliowy, truskawkowy albo naturalny)
2 łyżeczki soku z cytryny
250g świeżych lub mrożonych truskawek
1^ do naczynia wlać wodę, dodać sól. Do koszyczka wsypać ryż. Gotować 25min/100°C/obr.1
2^ ryż odstawić do ostygnięcia
3^ opróżnić naczynie miksujące
4^ do naczynia włożyć wystudzony ryż, połowę owoców, jogurt, sok z cytryny. Wymieszać 10s/obroty wsteczne/obr.3
5^ dodać resztę owoców.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz