- 75 g masła + do posmarowania blachy
- 225 g wermiszelu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 posiekana duża cebula
- 150-200 g pieczarek
- po pół papryki zielonej, czerwonej i pomarańczowej pokrojonych w cienkie paski
- 150 ml mleka
- 3 lekko ubite jajka
- 2 łyżki gęstej śmietany
- oregano
- łyżka startego Correggio
- łyżka startego Cheddara
- sól i pieprz
Ugotować makaron z oliwą, odcedzić i dodać 25 g masła. Posmarować blachę ( ze zdejmowanym dnem) masłem. Wyłożyć na niej makaron w postaci gniazdka (cienka warstwa dookoła całej blachy).
Stopić na patelni resztę masła. Wrzucić cebulę, smażyć aż się zarumieni. Wyjąć łyżką cedzakową na dno naszego makaronu. Do pozostawionego tłuszczu dodać paprykę i grzyby. Smażyć około 5-10 minut na malutkim ogniu. Przełożyć na cebulę i wyrównać powierzchnię.
Ubić jajka z mlekiem, Correggio i śmietaną, dodać oregano, sól i pieprz. Mieszaniną polać warzywa, posypać wszystko serem Cheddar.
Włożyć do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) i piec 40-45 minut aż sos się zetnie. Podawać na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz