Pierogi ruskie (ok. 70-80 sztuk)
Ciasto (Thermomix):
* 300ml ciepłej wody, w wersji thermomix: 2,5 MT ciepłej wody
* jajko
* łyżka oleju
* 560 g mąki
W wersji thermomix wszystkie składniki wkładać do naczynia wg napisanej kolejności. Czas 1min/Inerwał. W wersji tradycyjnej poprostu zagnieść ciasto.
Farsz:
* 400g sera białego półtłustego lub tłustego
* 600g ziemniaków
* 4 średnie cebule
* sól, pieprz do smaku
Podsmażamy cebulę na złoto. Gotujemy ziemniaki, ugniatamy i wystudzamy. Dodajemy do nich ser, cebulę(trochę zostawić do okraszenia), sól i pieprz, dokładnie mieszamy.
Wstawiamy garnek osolonej wody. Ciasto rozwałkowujemy na cienko, wycinamy szklanką kółka. Łyżeczką nakładamy na wycięte kółka farsz i lepimy pierogi. Ulepione pierogi wrzucamy do gotującej się wody. Gotować około minutę po wypłynięciu. Okrasić uduszoną cebulką.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz