* 1/2 kalafiora (ok. 600g)* 150g sera typu feta
(najlepiej się nadaje ser w solance z puszki z Aldiego)
* 1 główka czosnku
* 180 g pomidorków koktajlowych
* oliwki kalamata
* 1/2 cytryny (sok)
* sól / pieprz
* bazylia świeża
* oliwa z oliwek
Na brytfankę wykładamy kalafiora, z boku pomidorki wymieszane z oliwkami oraz przeciętą główkę czosnku.
Wszystko polewamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Jeżeli nie mamy świeżej bazylii, możemy pomidorki posypać suszoną.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy ok. 35-40minut (aż kalafior zacznie się rumienić).
Do miksera wkładamy upieczonego kalafiora, obrany czosnek (łatwo go wycisnąć ze skórek), fetę, sok z połowy cytryny, dodajemy sól, pieprz i oliwę i wszystko miksujemy na kremową masę.
Wykładamy na talerz, na górę kładziemy pomidroki z oliwkami i wszystko polewamy sokiem, który powstał podczas pieczenia. Skrapiamy całość oliwą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz