- 1/2 pomidora
- 4 g masla
- 68g papryki upieczonej w piecu
- 90 g baklazana upieczonego w piecu
- szpinak garść
- bałkanica owcza (nadaje się każdy ser typu feta)
- jajo
- mozarella
- oliwa do pieczenia
Pieczenie papryki i bakłażana:
Bakłażana kroimy w kostkę ok 1-2cm i wkładamy do żaroodpornego naczynia. Paprykę smarujemy oliwą i kłądziemy obok bakłażana. Bakłażana solimy, pieprzymy i polewamy ok 1-2 łyżek oliwy, mieszamy i wkładamy na 20-30min do piekarnika nagrzanego do 180 st.
Gdy papryka wystygnie, zdejmujemy skórę i wyciągamy gniazda nasienne.
Przygotowanie garnuszka:
Garnuszek marujemy masłem, na spód wkładamy grubo pokrojonego pomidora, bakłażana, paprykę, szpinak i ser. Wkładamy do pieca (180st) na 20-25min z pokrywką. Po tym czasie, zdejmujemy pokrywkę, wbijamy jajo i posypujemy mozarellą. Wkłądamy ponownie do pieca bez pokrywki na ok. 15min.
Na koniec można posypać pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz