Krokiety z soczewicą


* 5 naleśników
* 100g zielonej soczewicy
* 300g pieczarek
* duża cebula
* garść suszonych grzybów
* ząbek czosnku
* majeranek
* sól, pieprz
* oliwa/olej
* bułka tarta
* jajko

Gotujemy soczewicę (ok. 30-45 minut). Zalewamy wrzątkiem grzyby suszone. Po około 10 minutach wyjmujemy je z wody (nie wylewamy jej, bo będzie nam później potrzebna) i kroimy. Pieczarki kroimy w plastry, cebulę w kostkę, wrzucamy na patelnię z oliwą. Dusimy ok. 30 minut na małym ogniu, od czasu do czasu podlewając wodą spod grzybów (do zmięknięcia). Mieszamy soczewicę z farszem grzybowym, dodajemy majeranek, sól i pieprz do smaku.
Farsz rozkładamy na naleśnikach, boki zakładamy do wewnątrz, a następnie zwijamy. Obtaczamy w rozbełtanym jajku, później bułce tartej i smażymy.
Doskonale pasują z sosem grzybowym.

Brak komentarzy: