Piwa dla wegetarian

Nie wszystkie piwa są wegetariańskie! Do niektórych piw dodawany jest karuk (do klarowania), tzw. klej rybi (otrzymywany z wysuszonych pęcherzy rybnych) bądź żelatynę. Inną substancją dodawaną do piwa jest emulgator E471, czyli Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, które mogą być pochodzenia zwierzęcego.
Ramka zielona świadczy, o tym, że piwa są wegańskie, niebieska - wegetariańskie (brak informacji o tym, czy są wegańskie), a czerwona, że zawierają w sobie produkty odzwierzęce. Znak zapytania obok zdjęcia świadczy o braku informacji od producenta.

(Przepraszam za nie do końca sprawdzoną poprzednią informację o żółci bydlęcej. Niestety źródło, na które powoływały się artykuły o jej zawartości było porządne (IJHARS), to sam autor artykułu po prostu wymyślił sobie informację i podał ją jako wynik badań IJHARS. Tak więc dementuję i przepraszam - w produkcji piwa nie dodaje się i nigdy się nie dodawało żółci bydlęcej  - dziękuję za informację zwrotną w komentarzach!).

BASS - nie dla wegetarian
BECK`S
BISHOPS FINGER

BODDINGTONS 
- nie dla wegetarian














BUD ICE 
BUD ICE LIGHT

BUDWEISER BUDWAR
BUDWEISER
CARLING BLACK LABEL
- nie dla wegetarian
CARLSBERG
CHIMAY
COBRA
COORS
CORONA
DUCHY ORIGINAL ORGANIC

DUVEL
EFES PILSEN


?
FOSTERS
 - nie dla wegetarian
FULLERS 1845
- nie dla wegetarian
FULLERS - Z WYJĄTKIEM 1845 ORAZ HONEY DEW
FULLERS HONEY DEW
GREEN KING IPA
- nie dla wegetarian
GROLSCH
GUINNESS
 - nie dla wegetarian
HARP
HEINEKEN
HOEGAARDEN
HOLSTEN EXPERT
HOLSTEN PILS
JOHN SMITH ORIGINAL
- nie dla wegetarian
KEO
KOZEL
KRONENBOURG 1664
- nie dla wegetarian
KRÓLEWSKIE
LABATT`S BLUE
LECH PREMIUM
LEFFE

LÖWENBRÄU

MICHELOB
MILLER GENUINE DRAFT
NEWCASTLE BROWN ALE
- nie dla wegetarian
OMMEGANG
ORANJEBOOM
PERONI NASTRO AZZURRO
RED STRIPE
 - nie dla wegetarian
ROLLING ROCK
SAN MIGUEL
MASTER BREW
SKOL
SOL
- nie dla wegetarian
STELLA ARTOIS
TATRA
TENNENT`S SUPER
 - nie dla wegetarian
TETLEY`S
 - nie dla wegetarian
TIGER
TSINGTAO
TUBORG
TYSKIE


?
WARKA





 XXXX GOLD
 - nie dla wegetarian
 ŻYWIEC









5 komentarzy:

gaba 666 pisze...

Witam
Dzięki za listę. Ale mam prośbę. Słyszałam (nawet mi to mówił wegetarianin), że Harnaś (Calrsberg) nie jest wegetariański (żółć bydlęca). Nie znalazłam żadnych info na ten temat. Możecie to sprawdzić? Z góry dziękuję

Iwetto pisze...

Dzieki za wpis! Szukałam info o Żywcu ;)

Anonimowy pisze...

Nikt nie dodaje do piwa żółci bydlęcej!

Krzysztof Szwajka pisze...

Nikt współcześnie nie dodaje żółci bydlęcej do piwa. Nie wiadomo mi nic o tym, żeby kiedykolwiek tak było. Żółć jest rzekomo dodawana zamiast chmielu. Problem w tym, że chmiel jest dużo tańszy od żółci. Karuk natomiast do piwa się jeszcze dodaje, choć coraz rzadziej. Jest on szczególnie popularny w Wielkiej Brytanii. Weganie powinni też uważać za polskie "Piwo z Grodziska" jest ono klarowane żelatyną pochodzenia zwierzęcego.

Trochę o żółci:
http://blog.doctorbrew.pl/inne/obalamy-mity-zolc-bydleca-w-piwie-zamiast-chmielu/
Kolejny blog profesjonalnie zajmujący się piwem:
https://www.youtube.com/watch?v=DH7r2818Mao

Anonimowy pisze...

Hahaha ... dawno się tak nie ubawiłem... niech autor dopisze jeszcze, że do piw dodaje się oprócz żółci wywar z psów, włosy wiedźmy i oddech nietoperza ... no i oczywiście spirytus