Ciasteczka owsiane

* 250 g płatków owsianych górskich
* 0,5 szklanki mąki (najlepiej mąka na chleb pieniński, ale może być też zwykła pszenna)
* 3 jajka
* 70g masła
* 60g cukru
* opakowanie cukru waniliowego
* łyżeczka proszku do pieczenia
* łyżeczka cynamonu
* 3 łyżki rodzynek bądź żurawiny
* (jeżeli ciasteczka robimy na mące pszennej - pół łyżeczki soli)


Na patelni rozpuszczamy  masło, podsmażamy płatki, aż zaczną ładnie pachnieć. Dosypujemy zwykły cukier i czekamy aż się skarmelizuje (rozpuści). Przekładamy z patelni do miseczki i chłodzimy. W innej miseczce mieszamy jajka i dosypujemy powoli cały czas mieszając mąkę i resztę składników.

Mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Blachę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Moczymy ręce i formujemy małe kuleczki z ciasta, które później rozgniatamy na blasze (możemy wykładać je również łyżką). Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 150-160 stopni na 10-15 minut (aż się zarumienią).

Jak uda nam się z całego ciasta ulepić 20 ciasteczek, to każde będzie miało po 80kcal :)

Do ciasteczek według upodobań można dodać zamiast rodzynek posiekaną mleczną czekoladę, migdały oraz sezam (ale pamiętamy, że zmienia się wtedy również kaloryczność).