Botwinka - THERMOMIX



* 150g liści botwinki (umyte i poszatkowane)
* 850g wody
* 50g włoszczyzny (marchew, pietruszka, por)
* 150g ziemniaków
* 200g buraków (2 średnie) + łodyżki botwiny
* 1 ząbek czosnku
* liść laurowy
* ziele angielskie
* 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
* 0,5 łyżeczki soli
* 1 łyżeczka bulionu warzywnego (przyprawy uniwersalnej)
* 10g masła
* 2 łyżki posiekanego koperku
* sok z 1/2 cytyny
* jogurt naturalny (najlepiej typu greckiego)


Do naczynia miksującego wkładamy włoszczyznę, buraki, czosnek i siekamy przez 30 sek/obroty 4. Dodajemy ziemniaki, przyprawy i wodę. Gotujemy w 90 stopniach przez 20 minut na pozycji 1.
Po 10 minutach gotowania dokładamy łodyżki botwinki. Po kolejnych 10 minutach dodajemy posiekane liście i gotujemy przez 5 minut na obrotach 1 (90 stopni). W ostatniej munucie gotowania dodajemy masło, koperek i sok z cytryny. Do wyłożonej na tależ dodać łyżkę jogurtu.

1 komentarz:

Piotr Drzazgowski pisze...

talerz, a nie tależ...
jak udało się zmieścić 1850 g wody i resztę? Tego nie łapię....