SIRENE DOBRICH - Bułgarski garnuszek

  • 1/2 pomidora
  • 4 g masla
  • 68g papryki upieczonej w piecu
  • 90 g baklazana upieczonego w piecu
  • szpinak garść
  • bałkanica owcza (nadaje się każdy ser typu feta)
  • jajo
  • mozarella 
  • oliwa do pieczenia





Pieczenie papryki i bakłażana:
Bakłażana kroimy w kostkę ok 1-2cm i wkładamy do żaroodpornego naczynia. Paprykę smarujemy oliwą i kłądziemy obok bakłażana. Bakłażana solimy, pieprzymy i polewamy ok 1-2 łyżek oliwy, mieszamy i wkładamy na 20-30min do piekarnika nagrzanego do 180 st. 
Gdy papryka wystygnie, zdejmujemy skórę i wyciągamy gniazda nasienne. 

Przygotowanie garnuszka:
Garnuszek marujemy masłem, na spód wkładamy grubo pokrojonego pomidora, bakłażana, paprykę, szpinak i ser. Wkładamy do pieca (180st) na 20-25min z pokrywką. Po tym czasie, zdejmujemy pokrywkę, wbijamy jajo i posypujemy mozarellą. Wkłądamy ponownie do pieca bez pokrywki na ok. 15min. 

 Na koniec można posypać pietruszką. 

Brak komentarzy: