Makaronowe gniazdka


  • 75 g masła + do posmarowania blachy
  • 225 g wermiszelu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 posiekana duża cebula
  • 150-200 g pieczarek
  • po pół papryki zielonej, czerwonej i pomarańczowej pokrojonych w cienkie paski
  • 150 ml mleka
  • 3 lekko ubite jajka
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • oregano
  • łyżka startego Correggio
  • łyżka startego Cheddara
  • sól i pieprz

Ugotować makaron z oliwą, odcedzić i dodać 25 g masła. Posmarować blachę ( ze zdejmowanym dnem) masłem. Wyłożyć na niej makaron w postaci gniazdka (cienka warstwa dookoła całej blachy).
Stopić na patelni resztę masła. Wrzucić cebulę, smażyć aż się zarumieni. Wyjąć łyżką cedzakową na dno naszego makaronu. Do pozostawionego tłuszczu dodać paprykę i grzyby. Smażyć około 5-10 minut na malutkim ogniu. Przełożyć na cebulę i wyrównać powierzchnię.
Ubić jajka z mlekiem, Correggio i śmietaną, dodać oregano, sól i pieprz. Mieszaniną polać warzywa, posypać wszystko serem Cheddar.
Włożyć do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) i piec 40-45 minut aż sos się zetnie. Podawać na ciepło.

Brak komentarzy: