Ryż z truskawkami

  • 100 g ryżu
  • 100g jogurtu naturalnego
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 250-400 g truskawek bądź malin
  • 2 łyżeczki soku z cytryny



Gotujemy ryż w osolonej wodzie.
Jogurt mieszamy z cukrem, sokiem z cytryny i owocami (parę sztuk zostawiamy w całości). Lekko miksujemy, mieszamy z ryżem. Na górę kładziemy zostawione truskawki.


WERSJA THERMOMIX:

1000g wody
1/2 łyżeczki soli
100 g ryżu
100 g jogurtu (może być waniliowy, truskawkowy albo naturalny)
2 łyżeczki soku z cytryny
250g świeżych lub mrożonych truskawek

1^ do naczynia wlać wodę, dodać sól. Do koszyczka wsypać ryż. Gotować 25min/100°C/obr.1
2^ ryż odstawić do ostygnięcia
3^ opróżnić naczynie miksujące
4^ do naczynia włożyć wystudzony ryż, połowę owoców, jogurt, sok z cytryny. Wymieszać 10s/obroty wsteczne/obr.3
5^ dodać resztę owoców.

Brak komentarzy: