Rajska szarlotka


* 1-2 jabłka
* 2 łyżki masła
* 1 opakowaniu cukru cynamonowego
* 10 naleśników

Ciasto:
* 1/2 szklanki cukru
* 1 szklanka mąki
* 1/2 kostki masła
* 1/2 szklanki mleka
* 2 żółtka
* 1/2 tabliczki białej czekolady
* 1 opakowanie cukru waniliowego
* 1/2 łyżeczki sody
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* szczypta soli



Masło ucieramy z cukrem zwykłym i waniliowym. Mleko mieszamy z żółtkami. Mieszamy pozostałe suche składniki ze sobą. Dodajemy do masła na przemian płyn z mąką. Przed każdym dodaniem sprawdzamy czy wszystkie składniki dobrze się połączyły. Dodajemy do tego roztopioną białą czekoladę.

Z jabłek usuwamy gniazda, obieramy ze skórki. Kroimy je wzdłuż na pół. Każdą połówkę kroimy na plastry 0,3 cm grubości. Masło roztapiamy, dodajemy do niego cukier cynamonowy. Każdy plasterek jabłka maczamy w maśle.

Na papierze do pieczenia układamy naleśnik. Smarujemy grubą warstwą ciasta maślanego, pozostawiając czysty rant. Układamy naleśniki i smarujemy je ciastem, aż powstanie po 10 warstw. Ciasto maślane musi być ostatnią warstwą. Układamy na nim ciasno jabłka. Smarujemy je masłem cynamonowym, które zostało po moczeniu jabłek.
Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Pieczemy w 180 stopniach C przez około pół godziny. Studzimy, wkładamy na parę godzin do lodówki.

Brak komentarzy: