Kotlety jajeczne




* 7 jaj na twardo
* czerstwa bułka namoczona w mleku
* mała cebula
* surowe jajko
* 4 łyżki bułki tartej
* masło do smażenia
* szczypiorek
* sol, pieprz


Bułkę namoczyć w mleku, cebulę drobno posiekaną usmażyć
Bułkę i jajko przepuścić przez maszynkę. Dodać surowe jajko, cebulę, sól, pieprz, posiekany szczypior. Dokładnie utrzeć, formować w tartej bułce.
Kotleciki mają być dosyć grube. Smażyć do momentu zarumienienia skórki.

Gotowanie jajek w Thermomixie:

1-4 sztuki:
Do naczynia miksującego wlać 500ml wody, włożyć koszyczek umieścić w nim
jajka, założyć miarkę TM i gotować na parze
Czas (patrz niżej) / Varoma / Obr. 1
11 minut bardzo miękkie jajka (żółtko płynne, białko lekko płynne)
12 minut jajka na miękko lekko ścięte (żółtko płynne białko lekko
ścięte)
13 minut jajko na miękko mocno ścięte (żółtko półpłynne)
14 minut jako lekko na twardo
15 minut jajko na twardo
Wyjąć koszyczek jajka wstawić pod zimną wodę
5-8 sztuk + jedna minuta.

Brak komentarzy: