Spaghetti z brokułami i czosnkiem



* 200g makaronu spaghetti
* brokuł
* 6 ząbków czosnku
* 250ml śmietany 18%
* łyżka masła (najlepiej klarowanego)
* sol, pieprz


Brokuł umyć, podzielić na bardzo małe różyczki, odrzucając łodygi. Wrzucić na rozgrzane masło, lekko posolić i smażyć do miękkości (może być nawet leciutko zrumieniony).
Na patelnię wycisnąć obrany czosnek, podsmażyć delikatnie (uważać, żeby nie zgorzkniał).
Całość zalać śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować chwilę, żeby śmietana się zredukowała.
W trakcie przygotowania sosu w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy ugotować spaghetti (al dente).
Makaron wyłożyć na talerze, polać sosem brokułowo-czosnkowym.

Brak komentarzy: