Ciasto śliwkowe


* 100g masła
* szklanka mąki
* szklanka mąki ziemniaczanej
* szklanka cukru
* 4 jaja
* 4 łyżeczki proszku do pieczenia
* opakowanie cukru waniliowego
* kilogram słodkich śliwek + cukier do podsypania


Śliwki myjemy, kroimy na połówki i wyjmujemy pestki. Wszystkie składniki (bez śliwek) wkładamy do naczynia miksującego. Włączamy interwal na około minutę (w razie czego zbierać kopystką ze ścianek mąkę). Blachę o wymiarach ok 24x28 smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przelewamy na nią ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Dodajemy na wierzch śliwki i posypujemy je cukrem. Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około godzinę (wyjmujemy, gdy będzie ładnie zarumienione).


Brak komentarzy: