Ryż z kapustą włoską i suszonymi grzybami



- 300g suszonych grzybów
- 1/2 kg młodej kapusty włoskiej
- 1 duża cebula
- 100g ryżu brązowego
- 1/2 litra bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- oliwa do smażenia
- sól, pieprz do smaku
- kilka ziarenek kminku


Grzyby moczymy około 10-15 minut w bulionie. W tym czasie gotujemy ryż. Kapustę szatkujemy usuwając wcześniej głąb. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobniutko i smażymy na głębokiej patelni lub w rondlu tak, aby nabrały złotego koloru. Następnie dodajemy odciśnięte i grubo pokrojone grzyby oraz kapustę, zalewamy około 1/4 bulionu i dusimy pod przykryciem około 5-10 minut. Gdy ryż będzie się gotował około 20 minut wyjmujemy go z wody i łączymy z duszącą się kapustą a następnie zalewamy wszystko resztą bulionu, dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem jeszcze 20 minut. Danie to wyśmienicie smakuje z korniszonami i zestawem surówek.

Brak komentarzy: