Sałatka Yonuela




*200g pełnoziarnistego makaronu świderki
*10-15cm kawałek pora (tylko biała część)
*1 garść zielonych lub czarnych oliwek
*1 duża garść rukoli
*1 łyżka kaparów
*1/2 słoika suszonych pomidorów
*1 płaska łyżka suszonego oregano
*3 łyżki oliwy z oliwek
*3 łyżki octu jabłkowego


Makaron gotujemy al dente, schładzamy i przekładamy do szklanej miski. Do zimnego makaronu dodajemy oliwę wymieszaną z octem, odsączone kapary, oliwki pokrojone w plasterki, pora przeciętego wzdłuż i pokrojonego w cienkie plasterki i pomidorki pokrojone w kostkę. Całość posypujemy oregano i dokładnie mieszamy a następnie przekładamy koniecznie na noc do lodówki tak aby wszystkie smaki dokładnie się połączyły. Na drugi dzień mieszamy makaron z poszarpanymi listkami rukoli i ewentualnie doprawiamy octem.

Brak komentarzy: