Chrzan śmietankowy (Thermomix)


Chrzan tarty:
* 400g chrzanu
* szklanka wody/woreczek lodu
* sok z całej cytryny
* 55g cukru
* sól

Obieramy chrzan, i kroimy na kawałki około 3-4cm. Wrzucamy do naczynia miksującego razem z wodą/lodem i ustawiamy czas 1min, obr.6-9. Dodajemy resztę składników i przez 30 sekund mieszamy na obr. 7.

Chrzan śmietankowy:
* 200g utartego chrzanu
* 2 ugotowane jajka
* 40g kwaśnej śmietany
* 40g majonezu
* sok z cytryny
* cukier do smaku (im chcemy delikatniejszy chrzan tym dajemy więcej cukru)

Jaja rozdrabniamy 4 sek. obr.5. Zakładamy motylek wkładamy śmietanę, majonez, cukier i sok z cytryny do naczynia i ustawiamy na 15 sek. poz.3. Dodajemy utarty chrzan, obroty 2 na 4 sekundy.