Szarlotka (Thermomix)



* 500g mąki
* 200g masła
* 120g cukru
* opakowanie cukru waniliowego
* łyżeczka proszku do pieczenia
* 7 średnich obranych jabłek
* cynamon+cukier brązowy do podsypania jabłek

Włożyć do naczynia mąkę, masło, cukry i proszek do pieczenia. Ustawić obroty 6 i włączyć Thermomix. Mieszać do połączenia się wszystkich składników od czasu do czasu zdejmując wszystko ze ścianek naczynia kopystką. 3/5 Ciasta wyłożyć (wraz ze ściankami) równomiernie na posmarowaną tłuszczem blachę. 4 jabłka włożyć do naczynia. Zmielić na masę obr7, około 5 sek. wyłożyć na ciasto. 3 jabłka zmielić na większe kawałki (obroty 3-4 na ok 2 sek). wyłożyć do brytfanki. Posypać całość cynamonem z cukrem. Resztę ciasta włożyć do naczynia miksującego, dodać troszeczkę mąki i zmielić przez parę sekund na obrotach 7. Ciasto rozsypać równomiernie na jabłkach. Ciasto pieczemy przez 45-60 minut (aż się ładnie zarumieni) w 180 stopniach.

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

mam pytanie nie zawiera poniższe ciasto jajek ani żółtek?

Kaha & Luki pisze...

Ciasto jest bez jajek. Jeżeli wychodzi za suche, to możesz dodać troszeczkę (łyżeczkę) oleju. W tym cieście chodzi o to, by się "sypało". Wysypujesz na blachę i dociskasz do niej ręką formując równą warstwę.