Gulasz z boczniaków



*500g boczniaków
*2 małe cebule
*1 zielona papryka
*1 puszka pomidorów
*1 ząbek czosnku
*2 łyżeczki oliwy
*2 łyżki posiekanej natki pietruszki
*1 łyżeczka słodkiej papryki
*1/2 łyżeczki ostrej papryki
*1 łyżka sosu sojowego
*sól

W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebule pokrojona w kostkę. Smażymy 5 minut i dodajemy boczniaki umyte i pokrojone w cienkie paski oraz zielona paprykę pokrojoną w grubą kostkę. Całość dusimy na dużym ogniu cięgle mieszając tak by odparowała prawie cała woda którą puszczą grzyby lub do momentu gdy są miękkie (wówczas nadmiar płynu należy odlać by nie zrobiła się zupa). Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy pomidory, które należny lekko rozgnieść w garnku, sos sojowy, wyciśnięty czosnek, papryki w proszku oraz pietruszkę. Całość mieszamy, przykrywamy garnek i dusimy wszystko razem 5-10 minut na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu. Na koniec doprawiamy solą. Można podawać z brązowym ryżem lub różnymi kaszami i surówkami.

Brak komentarzy: