Rurki ze szparagami


*120g makaronu rurki
*1 pęczek świeżych lub 1 słoik szparagów
*3 dojrzałe pomidory lub puszka pomidorów bez skórki
*2 ząbki czosnku
*8 zielonych oliwek (opcjonalnie)
*1 płaska łyżka masła
*1 łyżka posiekanej natki pietruszki
*sól i pieprz
*ser Corregio do posypania

Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozpuszczamy masło na którym podsmażamy chwilę posiekany czosnek. Dodajemy pomidory obrane i pokrojone w drobną kostkę. Oliwki kroimy w plasterki i wrzucamy na patelnię. Całość podduszamy 5-10 minut mieszając od czasu do czasu, na średnim ogniu. Szparagi świeże wcześniej gotujemy, kroimy w 3 cm paski, dodajemy na patelnię i zmniejszamy płomień. Sos gotujemy jeszcze 3 minuty delikatnie mieszając. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Makaron wykładamy na talerz, nakładamy sos, posypujemy tartym serem i natką pietruszki.

Brak komentarzy: