Gulasz warzywny (dla ok. 6 osób)

* 870g cukinii (1 bardzo duża bądź dwie mniejsze)
* 380g bakłażana (jeden średni)
*  100g papryki czerwonej (połowa sztuki)
* 300g pieczarek
* opakowanie tofu wędzonego
* łyżeczka oliwy
* 350g kalafiora
* 50g brokuła
* pół puszki ciecierzycy
* passata pomidorowa(mogą być też pomidory w zalewie)
* 30g oliwek zielonych
* 1 marchewka
* tymianek, oregano, rozmaryn. sól, pieprz, papryka słodka, ostra (najlepiej wędzona)
* łyżka bulionu wegetariańskiego



W gulaszu najważniejsza jest kolejność dokładania do garnka poszczególnych składników. 

Rozgrzewamy w sporym garnku oliwę:
1. Marchewkę kroimy wzdłuż na pół, a później w plasterki dodajemy do garnka
2. Pieczarki kroimy na pół, później w plasterki - do garnka.
3. kalafiora dzielimy na małe różyczki - do garnka
4. tofu kroimy w kostki wielkości ok. 1cm - do garnka
Wlewamy pół passaty

5. paprykę kroimy w cienkie paski, przekrajmy je na pół - do garnka
6. dodajemy ciecierzycę
7.  Kroimy bakłażana i cukinię w miarę równe kawałki  - do garnka
8 Do garnka na koniec dodajemy kilka różyczek brokuła

Przyprawiamy do smaku, dusimy kilka minut wszystko pod przykryciem - jak passata się zredukuje, dodajemy więcej.  Na koniec dokładamy pokrojone oliwki. 

Pasuje zarówno z makaronem, ryżem, kaszą. Można także jeść bez żadnego dodatku.