Paella (przepis na jedną osobę)



* ryż ok.70-100g/osobę (jeżeli nie mamy do paelli, najlepszy będzie ten do risotto)
* garść zielonej fasoli (grubej)
* garść fasoli jaś (wcześniej ugotowany)
* 1 przetarty pomidor bez skórki + opcjonalnie wyciśnięty do środka czosnek
* garść grzybów (opcjonalnie)
* garść groszku
* garść pokrojonej w prostokąty papryki (czerwonej, zielonej)
* szczypta papryki w proszku
* szczypta szafranu (lub barwnika do paelli)
* sól
* woda
* oliwa - około 5 łyżek



^ na paellerę wlewamy oliwę (na środek), a dookoła obsypujemy solą (by miejsce bez oliwy nie zaczęło dymić
^ na bardzo rozgrzaną oliwę wrzucamy warzywa, posypujemy papryką. smażymy na wysokim ogniu około minuty
^ dodajemy przetarte pomidory, szafran i mieszamy
^ zalewamy wodą patelnię po sam brzeg i czekamy aż odparuje do ukazania nam się rączek paellery
^ dosypujemy ryż (równomiernie). Zmniejszamy ogień na dość słaby (5-6 w skali do 9)
^ Cierpliwie czekamy aż woda wyparuje. NIE MIESZAMY.


¡QUE APROVECHE! :)