Linguini z pomidorkami koktajlowymi


* Dwie czerwone cebule
* 5 łyżeczek oleju z pomidorków suszonych
* 5 ząbków czosnku
* Spora czerwona papryka
* 1 filiżanka suszonych pomidorków
* 1/2 łyżeczki soli
* 1 łyżeczka cukru
* 1 filiżanka czarnych oliwek
* 3 filiżanki pomidorków cherry
* 2 filiżanki soku pomidorowego
* Kilka listków świeżej bazylii
* starty ser pecorino
* makaron linguini lub spaghetti




Cebulę kroimy w piórka siekamy czosnek Paprykę kroimy w bardzo cienkie paseczki oliwki kroimy na pół. Pomidorki kroimy w małą kostkę.

Podgrzewamy oliwę w garnku podsmażamy cebulę, jak się zeszkli dodajemy czosnek, paprykę i mieszamy chwilę. Suszone pomidorki pokrojone w kosteczkę dorzucamy do garnka. Jak się wszystko ładnie zeszkli dodajemy cukier i sól. Dodajemy pomidory, zalewamy sokiem i dusimy pod przykryciem 20 minut na średnim ogniu. Po uduszeniu dodajemy ugotowany makaron i mieszamy go razem z sosem. Dodajemy na końcu listki bazylii i posypujemy serem.

Brak komentarzy: