Fideua z warzywami

400g makarnu fideua grubszego
4 serca karczochów
2 czerwone papryki
2 białe cebule
12 sztuk fasoli mamut
10 suszonych pomidorów
dwie łyżki oliwy z pomidorków
300 g pomidorków koktajlowych
bulion warzywny
pietruszka
kopiasta łyżeczka papryki wędzonej słodkiej
starty ser parmezan



Wszystkie warzywa kroimy w drobne paski.
Rozgrzewamy oliwę szklimy na niej cebulę Dodajemy fasolę, paprykę mieszamy i chwilę razem dusimy. Dodajemy pomidory, karczocha i pomidorki suszone. Całość mieszamy, dodajemy łyżeczkę papryki, makaron i wszystko ze sobą dokładnie mieszamy, zalewamy bulionem tak żeby prawie zakrył całość dania i dusimy na wysokim ogniu bez przykrywania przez czas podany na makaronie mieszając od czasu do czasu.  czyli około 6-10 minut (tak, aby cały płyn został wchłonięty). Nakładamy na talerze i posypujemy pietruszką i serem startym.

Brak komentarzy: