Letni makaron ze szpinakiem i pomidorkami



* dwie garście świeżego szpinaku
* kilka połówek pomidorków koktajlowych
* kilka czarnych oliwek
* kilka suszonych pomidorków
* około łyżki kaparów
* kilka kostek fety
* ząbek czosnku
* oliwa z oliwek
* ok. 50g makaronu świderki na osobę
* sól, pieprz 







Gotujemy makaron, odstawiamy (może wystygnąć). Dodajemy ok. łyżeczkę oliwy i mieszamy z makaronem. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy czosnek pokrojony w drobną kosteczkę. Dodajemy liście szpinaku i podduszamy, aż się zredukują. W międzyczasie dodajemy pokrojone na pół oliwki i w drobną kostkę pomidory suszone. Jak szpinak będzie miał odpowiednią konsystencję dodajemy resztę składników i mieszamy chwilę. Wszystko łączymy z makaronem i dobrze mieszamy. Jeżeli jest za suchy, można podlać oliwą. Wszystko można posypć startym parmezanem. 

Brak komentarzy: