Guacamole

* 2 dojrzałe awokado
* 1 dojrzały pomidor lub ~6 pomidorków koktajlowych
* mała biała cebula
* łyżka oliwy
* kawałeczek czerwone papryki
* sól, pieprz cayenne
* świża kolendra 2-3 łyżki
* sok z 1/4 cytryny.


Wszystkie warzywa kroimy w drobną kosteczkę, awokado rozgniatamy widelcem.  Dodajemy przyprawy i kolendrę.

Można wymieszać z drobnym przestudzonym makaronem.




Sposób 2:
* małe awokado
* pół pomidora

* kolendra
* 4 plasterki jalapeño
* sól
* cebula (1 bardzo cienki półplasterek)


Gotujemy wodę, awokado kroimy w kostkę, wkładamy do sitka i zanurzamy we wrzątku przez ok,  30 sekund). Przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem.
Pomidora przekrajamy, usuwamy wydrążony wodnisty środek i kroimy w drobniutką kostkę, tak samo jak i cebulę. Wszystko razem mieszamy. 

Brak komentarzy: