Zupa soczewicowa

* soczewica - szklanka
* 3 ząbki czosnku
* duża cebula
* listek laurowy
* kolendra (świeża) - ok 1-2 łyżek
* sok 1/2 cytryny
* 2 ziemniaki
* 3 marchewki
* oliwa z oliwek - łyżka
* 2 listry wody
* papryka słodka wędzona - łyżka
* chilly - szczypta, dwie
* kostka warzywna
* Łyżka pietruszki
* Przecier pomidorowy - 1/2 puszki
* sól

Podsmażamy cebulę z czosnkiem. Zalewamy wodą. Dodajemy listek laurowy, papryki i kostkę bulionu warzywnego. Dodajemy przpłukaną soczewicę i gotujemy aż zmięknie (można dodać już gotowaną ze słoika). Dodajemy przecier pomidorowy, pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i gotujemy. Na końcu przyprawiamy sokiem z cytryny, solą, pietruszką i kolendrą.

Zupa powinna być słodko-kwaśna z nutą pikantności i kolendry.

Brak komentarzy: