Hummus czosnkowy (Keto)


* 1/2 kalafiora (ok. 600g)* 150g sera typu feta
 (najlepiej się nadaje ser w solance z puszki z Aldiego)
* 1 główka czosnku
* 180 g pomidorków koktajlowych
* oliwki kalamata 
* 1/2 cytryny (sok)
* sól / pieprz
* bazylia świeża
* oliwa z oliwek



Na brytfankę wykładamy kalafiora, z boku pomidorki wymieszane z oliwkami oraz przeciętą główkę czosnku. 
Wszystko polewamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Jeżeli nie mamy świeżej bazylii, możemy pomidorki posypać suszoną. 

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy ok. 35-40minut (aż kalafior zacznie się rumienić). 

Do miksera wkładamy upieczonego kalafiora, obrany czosnek (łatwo go wycisnąć ze skórek), fetę, sok z połowy cytryny, dodajemy sól, pieprz i oliwę i wszystko miksujemy na kremową masę. 

Wykładamy na talerz, na górę kładziemy pomidroki z oliwkami i wszystko polewamy sokiem, który powstał podczas pieczenia. Skrapiamy całość oliwą. 

Brak komentarzy: