Surówka żydowska

BAZA

* 500g białej, młodej kapusty
* 260g marchewki
* 100g czerwonej papryki
* 1 mała cebula
* 180g ogórków kiszonych 
* 3 łyżki posiekanej pietruszki
* 1/4 świeżego ogórka (ok. 200g bez nasion)

MARYNATA

* 5 łyżek oliwy
* Sok z cytryny (jednej)
* 1 łyżka octu z jabłek
* 1/2 łyżeczki pieprzu
* 1/2 łyżeczki cukru
* 1 łyżeczka soli


Kapustę drobno posiekać 
Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach
Ogórka kiszonego pokroić w cienkie plasterki
Paprykę pociąć w słupki 
Z ogórka zielonego wyciągnąć gniazda i pokroić w cienka kostkę
Cebulę drobno poszatkować
Wymieszać wszystkie składniki na marynatę i polać nimi warzywa. Wszystko dobrze wymieszać i schłodzić. 

Brak komentarzy: