Sernik dwukolorowy




Ciasto:

* 3 szklanki mąki
* szklanka cukru
* 25 dag masła
* 3 żółtka
* 3-5 łyżek kakao
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

* kilogram sera
* 6 białek
* 3 żółtka
* 25 dag masła
* Szklanka cukru
* Rodzynki
* Łyżka kaszy mannej
* Łyżka mąki ziemniaczanej
* opcjonalnie: Cukier migdałowy (wtedy dodajemy mniej zwykłego cukru)


Zagnieść ciasto ze wszystkich składników. Rodzynki zalać wrzątkiem. Masło utrzeć, połączyć z serem. Połączyć resztę składników lekko mieszając. Ubić pianę, dodać do masy. Blachę posmarować masłem, posypać bułką. Rozłożyć 2/3 ciasta na blasze, wlać masę serową. Rozdrobnioną resztę ciasta i posypać na masę. Włożyć do lekko nagrzanego piekarnika i piec w 180-200 stopniach około godziny.

Brak komentarzy: