Cannelloni ze szpinakiem i fetą pod beszamelem


* ok. 200g makaronu cannelloni
* kilogram szpinaku
* cebula
* 4-5 ząbków czosnku
* opakowanie fety (270g)
* sos beszamelowy (z przepisu podanego na blogu) + 50g startego sera
* łyżeczka masła klarowanego do smażenia

Cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię razem z masełkiem. Smażymy do zarumienienia, dodajemy posiekany czosnek. Wrzucamy szpinak i dusimy do momentu aż zmięknie, dodajemy połowę fety. Gdy składniki się połączą zdejmujemy z ognia, resztę fety kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do szpinaku i delikatnie mieszamy. Nadziewamy makaron farszem. Robimy sos beszamelowy, dodatkowo dodajemy do niego ser. Na spód blachy (najlepiej keksówki) kładziemy trochę sosu beszamelowego, układamy pierwszą warstwę cannelloni, polewamy sosem beszamelowym, układamy drugą warstwę makaronu i polewamy resztą sosu. Można dodatkowo posypać wierzch startym serem.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200°C na około 30-40 minut. Gdy makaron zmięknie (sprawdzamy długą wykałaczką), wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na jakieś 5 minut przed wyłożeniem na talerze.

Brak komentarzy: