Czekoladowe trójkąty à la Snickers


* 100g masła
* 2 łyżki płynnego miodu
* 2 łyżki mleka czekoladowego
* 225g herbatników maślanych
* 75-100g mlecznej czekolady
* 2 łyżki mleka
* 100g rozgniecionych orzechów (może być mieszanka nerkowców i ziemnych)


W rondu powoli podgrzewać masło, miód i mleko czekoladowe, cały czas mieszając, aż masło się roztopi, a składniki dobrze połączą. Herbatniki zmiksować, wsypać pokruszone do masy czekoladowej i dokładnie wymieszać.
Włożyć masę do formy (najlepiej do tarty, 18cm), docisnąć i schładzać w lodówce, aż stwardnieje.
Wrzucić kawałki czekolady do żaroodpornej miski dodać mleko. Umieścić miskę na rondlu z wrzącą wodą. Gotować na małym ogniu, mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa. Dodać orzechy i szybko wylać masę na spód z herbatników i pozostawić, aby stężała. Pokroić na trójkątne porcje.

Brak komentarzy: