Sajgonki


* 100g grzybów mun
* pół paczki makaronu sojowego
* 300g kiełków soi
* duża marchewka
* cebula
* łyżka sosu sojowego (jasnego)
* jajko
* papier ryżowy
* oliwa z oliwek
* przyprawa do dań z woka
* sól
* opcjonalnie: 50g poszatkowanej kapusty pekińskiej


Marchewkę ścieramy obieraczką do warzyw w cienkie paski. Namaczamy grzyby we wrzątku, jak wystygną, kroimy w cienkie paski. Kroimy cebulę w talarki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy grzyby, marchew, cebulę, kiełki soi, kapustę. Mieszamy, dodajemy sos sojowy, sól i przyprawę. Gdy warzywa zmiękną - odstawiamy do ostygnięcia.
Napełniamy płaski talerz ciepłą wodą i wkładamy papier ryżowy. Gdy zmięknie przekładamy na deskę, kładziemy trochę farszu i składamy jak krokiety.
Sajgonki zlepiamy smarując ich brzegi rozbełtanym jajkiem. Smażymy we frytkownicy, aż się zarumienią. Wykładamy na papier, odsączamy z tłuszczu.

Brak komentarzy: