Pizza wegetariańska (2 sztuki)



Ciasto (thermomix):
* 160g wody
* 2 łyżki oliwy z oliwek
* 30g drożdży
* łyżeczka cukru
* 300g mąki
* 1/2 łyżeczki soli

Wszystkie składniki na ciasto włożyć do naczynia i wyrabiać 2 minuty/Interwał. Wyłożyć do wcześniej natłuszczonej formy (może być forma na tartę).

Dodatki:
Sos:
* mały koncentrat pomidorowy
* oregano, bazylia, sól, pieprz
* 1/2 puszki krojonych pomidorów
* ząbek czosnku

Pomidory wymieszać z koncentratem i doprawić do smaku. Posmarować spody. Resztę sosu można podać w sosjerce.

Farsz (na 1 sztukę):
* 1/2 cukini
* 2 garści różyczek brokuła
* garść czarnych oliwek
* średnia cebula
* kilka pomidorow koktajlowych
* 1/2 papryki zielonej
* 125g sera (mieszanka mozarelli i innego sera)
* 2 łyżeczki oliwy

Brokuła zalać osolonym wrzątkiem i odstawić na kilka minut, by lekko zmiękł (zblanszować). Cukinię pokroić wzdłuż w cienkie plastry. Cebulę pokroić w kostkę, paprykę w paski. a patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę z papryką, po 2 minutach dodać cukinię, posolić i dusić na wolnym ogniu 2-3 minuty (cukinia powinna zostać chrupiąca). Ciasto posypać serem, a na to wyłożyć zawartość patelni, brokuły, posypać oliwkami i pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na pół. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 250°C na dolny poziom i piec do momentu stopienia się sera (około 15-20 minut)

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Wyszło pyszne :)