Sos grzybowy




* 400g pieczarek
* garść suszonych grzybów leśnych
* duża cebula
* woda
* łyżka mąki
* 1-2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
* sól, pieprz

Pieczarki i cebulę drobno kroimy, wrzucamy do garnka. Zalewamy je wodą (około 1/2 centymetra ponad poziom pieczarek). Dusimy pod przykryciem na średnim ogniu około 20 minut. Grzyby leśne zalewamy wrzątkiem (ok. 100ml). Po około 10 minutach wyjmujemy je z wody, drobno kroimy i dodajemy do garnka wraz z połową wody w jakiej się moczyły. Bez pokrywki dusimy około 10 minut. Jeżeli sos jest zbyt rzadki, rozrabiamy w 50g zimnej wody łyżkę mąki i dolewamy do sosu, zmniejszamy ogień. Po około 5 minutach wrzucamy pietruszkę, sol i pieprz i zdejmujemy z ognia.
Najlepiej podawać z makaronem penne pełnoziarnistym bądź kluskami. Dobrze też smakuje z ciemnym pieczywem.

Brak komentarzy: