Łazanki z kapustą i grzybami


- 300g makaronu łazanki
- 500g kapusty kiszonej
- 250g pieczarek
- garść suszonych grzybów
- 1, 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- liść laurowy (duży)
- kilka ziaren ziela angielskiego
- oliwa
- przyprawa do dań z kapusty Kamis
- pieprz, sól
- 2 łyżeczki bulionu warzywnego


Kapustę szatkujemy (jeżeli jest bardzo kwaśna, przelać wodą), wrzucić do garnka, zalać wodą (ok. centymetr ponad poziom kapusty), wrzucić liść laurowy, ziele angielskie i bulion. Gotować do miękkości. W tym czasie grzyby suszone zalać wrzątkiem. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, a pieczarki w plastry. Wszystko podsmażamy na patelni. Wodę z grzybów po 15 minutach dolać do kapusty, dołożyć posiekane suszone grzyby. Ugotować makaron. Gdy kapusta będzie prawie gotowa połączyć z tym, co było na patelni i dodać przyprawę, sól i pieprz do smaku. Zredukować nadmiar płynu (jeśli jest zbyt dużo, można odlać), dodać makaron. Przesmażyć wszystko razem około 10 minut. Jeść na drugi dzień :)

Brak komentarzy: