Tabouleh


* 200g kaszy pszenicznej Burgul
* 200g pomidorów
* mała czerwona cebula
* średni ogórek
* 1/2 czerwonej papryki
* 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
* łyżka orzeszków piniowych /2 łyżki prażonych ziaren słonecznika
* 4 łyżki soku z cytryny
* 4 łyżki oliwy z oliwek
* 2 rozgniecione ząbki czosnku
* sól, pieprz
* opcjonalnie: 2-3 łyżki posiekanej świeżej mięty

Do dużej miski wsypać kaszę, zalać 2 litrami wrzącej wody i odstawić na 20 minut. W tym czasie przekroić pomidory (na połówki) i ogórka (na ćwiartki), wyjąć z nich nasiona (nie będą już potrzebne) i pokroić w drobną kostkę. Drobno posiekać cebulę. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w drobną kostkę.
Kaszę bardzo dokładnie odsączyć na dużym sicie dociskając wierzch talerzem, przełożyć do dużej miski. Dodać do niej pokrojone warzywa, natkę, orzechy piniowe, wymieszać. Połączyć ze sobą sok z cytryny z oliwą, czosnkiem, solą i pieprzem. Polać mieszaniną kaszę, dokładnie wymieszać i schłodzić w lodówce przynajmniej 2 godziny.

Brak komentarzy: