Sałatka Grecka



- 1/2 małej sałaty lodowej
- dojrzały pomidor
- 1/4 Papryka zielona
- 3/4 Ogórka (nie obieramy)
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- 100g sera feta
- garść oliwek
- sok z połowy cytryny
- szczypta oregano
- oliwa z oliwek
- odrobina soli (najlepiej kwiatu solnego)


Sałatę kroimy w grubą kostkę, albo rwiemy. Pomidora, paprykę, ogórka kroimy w jednakową, grubszą kostkę. Cebulę kroimy w cienkie talarki. Łączymy ze sobą kolejno wszystkie składniki, dorzucamy oliwki i pokrojoną w kostkę fetę. Posypujemy oregano, dodajemy sok z cytryny, sól i skrapiamy oliwą. Podawać ze świeżą bagietką. Można też na chwilę włożyć kromki do piekarnika, a po wyjęciu potrzeć je ząbkiem czosnku.

Brak komentarzy: