Ciasto królewskie


Ciasto:
* 4 szklanki mąki
* 4 żółtka
* kostka masła
* 4 łyżki miodu
* łyżka sody
* 3/4 szklanki cukru

Masa:
* 3 szklanki mleka
* 1/2 szklanki cukru (3/4 na słodsze)
* 9 łyżek kaszy manny
* opakowanie cukru waniliowego
* 300g masła

dodatkowo słoik powideł ze śliwek
cukier puder bądź polewa czekoladowa


Składniki na ciasto wkładamy do naczynia miksującego na około 3 minuty/obroty Interwał (musi mieć jednolitą konsystencję). Dzielimy je na 3 części. Wałkujemy ciasto (najlepiej na papierze do pieczenia) i wkładamy razem do blachy (28x24). Pieczemy przez około 20 minut w 180 stopniach (aż zbrązowieje). Robimy tak samo z pozostałymi dwoma kawałkami. Odstawiamy do wystudzenia.

Mleko z cukrami doprowadzamy do wrzenia, dodajemy kaszę manną. Cały czas mieszając gotujemy do momentu zgęstnienia. Odstawiamy do ostudzenia.

Miękkie masło wkładamy do naczynia miksującego i przez około 2 minuty/obroty 3 ubijamy, by było puszyste. Zmieniamy obroty na 2 i po łyżce dodajemy kaszę manną. Po dodaniu całości, miksujemy jeszcze parę minut, aż stanie się jednolitą pulchną masą.

Na jedno upieczone ciasto wykładamy równą warstwę połowy powideł. Na nie wykładamy 1/3 masy, na którą układamy kolejną warstwę - ciasto>powidła>masa2/3 pozostałego>ciasto. Dookoła ciasta rozsmarowujemy pozostałą część masy, by nie było luk w cieście. Na wierzch ostatniego ciasta lejemy polewę czekoladową (najlepiej cienką warstwę tej z przepisu na ciasto boston) bądź posypujemy cukrem pudrem.

Ciasto odstawiamy (przynajmniej na 12 godzin) w zimne miejsce, bądź do lodówki. Najlepiej smakuje parę dni po zrobieniu.

Brak komentarzy: