Racuchy (około 12 sztuk)


* 50g mąki
* jajko (żółtko + ubita piana z białka)
* 3 łyżki śmietany 12% (najlepiej gęstej)
* 3 łyżki mleka
* 10g cukru waniliowego
* 10g cukru
* szczypta soli
* łyżeczka proszku do pieczenia
* masło klarowane lub olej do smażenia
* jabłko (1/4 pokrojona na 2cm kawałki, 3/4 starte na duzych oczkach)

Wszystkie składniki ze sobą mieszamy (białko na końcu). Na patelnię wkładamy łyżeczkę masła klarowanego (racuchy bardzo absorbują tłuszcz, więc im mniej będziemy dawać tym mniej będą tłuste). Na rozgrzanym smażymy około 40sekund z jednej i z drugiej strony (muszą się zarumienić). Wykładamy na ręcznik papierowy, osuszamy z tłuszczu, potem przekładamy na talerzyk i posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy: