Duszone warzywa w sosie pomidorowym



*1 duża cebula najlepiej biała
*1 duża czerwona papryka
*5 dużych pieczarek
*300 g ziemniaków
*puszka pomidorów posiekanych lub całych
*2 ząbki czosnku
*2 łyżki dobrego sosu sojowego
*2 łyżki oliwy
*przyprawy wg uznania: rozmaryn, tymianek, bazylia, cząber, estragon, papryka, pieprz, sól,


W rondlu rozgrzewamy oliwę i dodajemy cebulę pokrojona w piórka, chwilkę smażymy i dodajemy pieczarki pokrojone w niezbyt grube plastry, po ok. 5 minutach dokładamy paprykę pokrojoną w grubą kostkę i wszystko smażymy 5 minut na średnim ogniu, w tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy w grubą kostkę i dokładamy do rondla, dodajemy puszkę pomidorów i odrobinę gorącej wody jeśli sos jest zbyt gęsty, wyciskamy czosnek, sos sojowy i doprawiamy wg uznania. Całość gotujemy na średnim ogniu, do momentu aż zmiękną ziemniaki a sos zrobi się gęsty. Danie można jeść samo, z pieczywem razowym lub jako dodatek do brązowego ryżu.

Brak komentarzy: